Jäljen koulutuksen alkeet tuottavat tulosta




Jäljestämisen pohjatyön rakentaminen on kaiken A ja O. Se pitää tehdä huolellisesti, eikä saa kiirehtiä. Välillä toki pitää hakea rajoja ja mennä eteenpäin, mutta silloinkin on muistettava, ettei liian nopeasti ja liian vaikeaan. 

Noki on ajanut isoimman osan jäljistä pellolla. Ruokaa on käytetty askelilla ja haettu jäljestämisen mielentilaa oikeaksi.

Mielentila on yksi tärkeimmistä asioista, kun koiraa lähdetään opettamaan jäljestämiseen. Jos koira vouhottaa ja ei keskity, niin ei se kykene myöskään jäljestämään tarkasti. 

Tuoreet jäljet metsässä ovat paljon vaikeampia koiralle, kuin vanhemmat jäljet. Tuoreella haju leijailee ympärillä ja useinkaan koirat eivät aja primäärijälkeä, vaan seilaavat hajuvanan reunoilla.

Nokikaan ei vielä aja niin hyvin tuoreita jälkiä, kuin vanhoja jälkiä. Tarvitaan vain lisää harjoitusta! Makupaloja ei metsään voi oikein kylvää, koska muurahaiset valtaavat ne lähestulkoon heti. Sateella muurahaisia ei niinkään näy, joten silloin aion iskeä makupaloja metsäjäljelle ja silloinkin ajo on suoritettava lähestulkoon heti.

Kokeilin tässä yön yli jälkeä ihan huvikseni. Jäljelle karttui ikää 9h 30min. Esineet olivat pienehköjä muovisia esineitä, joista ei ilmaan leiju niin vahva haju, jotta koira ei haistaisi niitä jo kaukaa ilmavainulla, ilman jäljestämistä.


Mielentila oli koiralla hyvä kun lähdimme nostamaan jälkeä. Nostomatkaa oli vajaa 10m. Hienosti jälki nousi, oikea suunta, tarkastus takajälkeä ja kääntyminen oikeaan suuntaan. En ehkä olisi uskonut, että näillä jälkien kilometreillä Noki jäljestäisi niin vahvasti ja tarkasti! Olin erittäin tyytyväinen, sillä vanhimmat jäljet metsässä sillä on ollut 3h vanhoja.

Nokin yön yli jälki (video)

Harjoitukset siis jatkukoon tuoreimpina jälkinä, jotta sekin asia saadaan kuntoon. 

Jäljestäminen on hauskaa koiralle ja ohjaajankin on helppo tätä lajia tehdä. Ei tarvita isoa porukkaa, vaan voi tehdä jäljen silloin kuin huvittaa ja omien aikataulujen mukaan.

By the way, vanhin jälkikoira-oppilas on ollut 14v! Eli laji ei myöskään katso ikää, mikäli haluaa tarjota virikkeitä koiralle.

Mikäli haluat aloittaa jäljestämisen koulutuksen tai tehdä sitä virikkeenä koirallesi, niin klikkaamalla linkkiä pääset ostamaan jäljen alkeet koulutusoppaan 🤗 Opas tarjoaa kuvitettuja harjoituksia alkeista alkaen, joista viimeisimmät harjoitteet ovat jo kokeneelle koirallekin haastavia. Oppaassa lisäksi esineiden etsintään ja ilmaisuun materiaalia.

Mukaan saat FB- ryhmän ja henkilökohtaisen tuen minulta, mikäli oppaan harjoitteiden ymmärtämisessä on hankaluuksia tai muuten vaan tarvitset lisää neuvoja ja vinkkejä. 

Mikäli tämä koulutusmalli ei sovikaan koirallesi, niin teen uuden harjoitusohjelman  samaan hintaan 🐾

Nyt ALE käynnissä oppaaseen!! -30% verkkokaupasta! Voimassa 16.6.2024 saakka.

Alennuskoodilla: Aleviikko2024

Jäljen alkeet koulutusopas




Kommentit

Suositut tekstit