Noki Eewertti 1 v
Flättimme Noki Eewertti saavutti vuoden iän huhtikuussa. On kyllä niin mainio kaveri, että oksat pois! Ei kaduta, että vaihdoin rotua ❤️ Kuvauksissakin tässä käytiin ja lonkat olivat A/A, kyynärät 1/0.
Noki on aika etevä oppimaan asioita. Pikkaisen tyyliä Hessu Hopo, mutta on sinne kaikenlaista oppiakin perille mennyt. Yksi metsäjälki tälle keväälle on ajettu ja määrään nähden se meni minusta hyvin. Kokemattomuus näkyy tokikin vielä metsässä. Kaikki esineet löytyi ja niille tuli ilmaisutkin ihan Nokin itse oivaltamana.
Pyrin kouluttamaan koiran sen oman oivaltamisen kautta. Tukena käytän esimerkiksi jäljellä aluksi ruokaa. Pellolla teen metsän rinnalla koko ajan ruokajälkeä, mikäli heinän mitta sen sallii. Olen myös tehnyt sille päämäärää tietoisesti, mutta älkää ensimmäisenä tehkö sitä kotona omillenne!
Esineet ja ilmaisun rakennan täysin koiran oman oivaltamisen kautta ja aika varmoja niistä on tullutkin. Noki on tosin vielä nuori koira ja välillä keskittyminen on vaikeaa. Silloin saattaa jotain unohtua… 🤦♀️
Motivaatiosta huolehtiminen on yksi tärkeimmistä asioista. Usein aletaan vaatimaan liikaa, liian äkkiä, eikä huolehdita motivaatiosta.
Jäljellä tehdään vaan koko ajan vaikeampaa ja vaikeampaa, vaaditaan enemmän, eikä anneta koiralle työrauhaa, vaan koko ajan ollaan itse puuttumassa sen tekemiseen.
Saattaisi itsellä ainakin mennä hermot, jos joku olisi koko ajan selän takana kertomassa miten työt tehdään!
Jos koira ei ole tarkka, niin harjoitukset pitää rakentaa niin, että saadaan koira tarkaksi puuttumatta itse millään tavoin sen toimintaan. Ainoa mitä itse sanon koiralle jäljellä, on kehu. Vaadin kyllä koiralta tarkkuutta, mutta en enää käskyttämällä, vaan odottamalla. Annan sen itse hoksata asian ja vahvistan halutun toiminnan kehulla ja omalla liikkeellä.
Esineet pitää saada myös varmaksi. Itse käytän tässä apuna ruokaa ja palloa. Esineiden ilmaisua voi varioida monella tavalla. Lisäksi koko ajan rinnalla teen reagointiharjoituksia, jotta esineistä tulee kannattavia koiran löytää ja näin ollen vahvistan myös nenän käyttöä ja oma-aloitteista paikannusta.
Liinan käyttäminen on yksi kulmakivistä. Osa koirista tarvitsee liinatukea ja osa koirista saa vaan lisää ytyä kaahaamiseen ja ohjaajaa vastaan taisteluun. Jokainen koira on yksilö ja sen mukaan meidän pitäisi osata itsemme toimia.
Jos koira rynnii jäljellä ja sillä on hurja saalisvietti päällä, niin todennäköisesti esineet jäävät osaksi metsään ja löytymättä. Tässäpä sitä on taas tasapainoilua jälkimotivaation ja esinemotivaation kanssa 😅
Olen rakennellut virtuaalikoulutuksia, joissa materiaali on kuvitettu ja tekstitetty. Tällä hetkellä löytyy jälkikoiran koulutuksen alkeet ja jäljen metsään siirtäminen, haasteita kokeneelle jälkikoiralle ja esineen etsinnän, esineilmaisun + jäljellä esinemotivaation rakentaminen/ylläpito. Nämä kaikki paketit pitävät sisällään myös videokonsultaatiot. Videoiden katsominen on erittäin hyödyllistä myös ohjaajalle itselleen. Videoiden perusteella on paljon helpompi nähdä koiran tekeminen omin silmin. Ohjaajan kertomanakin asia selviää, mutta usein ohjaaja itse on sokaistunut asioille ja ei näe itse ongelmaa. Videolta näkee myöskin ohjaajan toiminnan.
Virtuaalikoulutusten materiaali jää osallistujalle. Osallistujan vastuulla on toki harjoitusten toteuttaminen ja ohjeiden noudattaminen ja näin ollen koiran eteneminen. Pitää kuitenkin muistaa, että hosumalla ei valmista tule ja asioita pitää harjoitella rauhassa. Eli parissa viikossa ei välttämättä näy vielä työn tuloksia. Virtuaalikoulutuksessa jokainen osallistuja etenee omaa tahtia, ei siis ole mitään aikapainetta.
Ja muistakaa, aina voi harjoituksissa palata taaksepäin!
Testiryhmiä on noista jokaiselle osiolle. Esineiden testiryhmään on vielä paikkoja vapaana, mutta muut testiryhmät ovat täynnä.
Palaute tähän saakka on ollut hyvää!
Jos kiinnostuit virtuaalikoulutuksesta, niin ota yhteyttä!
P. 040 2226521 tai email: tmijalkikateen@gmail.com
Kommentit
Lähetä kommentti