Olisiko minusta pelastuskoiran ohjaajaksi?


 Usein pohditaan vain sitä, että olisiko minun koirastani pelastuskoiraksi? Hyvin harvoin kuulee pohdintaa omasta itsestä, ihmisestä, joka koiraa ohjaa.

Kaikista koirista ei tule pelastuskoiraa, eikä tarvitsekaan tulla. Koiralta vaaditaan nenätyöskentelyä, fysiikkaa, sään kestoa, sosiaalisuutta, itsevarmuutta, taistelutahtoa ja ripaus miellyttämisen halua. 

Ohjaajalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, hyvää henkistä kanttia, pitkäjänteisyyttä, kykyä toimia ryhmässä ja toimia johdettuna. Ohjaajan on myös kouluttauduttava. Tarvitaan erilaisia kursseja ja hyvin pitkälti tämä tarkoittaa oman vapaa-ajan vähenemistä. Lisäksi myös sitä koiraakin pitäisi kouluttaa. Ohjaajan olisi myös hyvä miettiä, että kykeneekö hän kohtaamaan esimerkiksi pimeässä metsässä menehtyneen tai vakavassa tilassa olevan etsittävän? 

Aloittelevat tarvitsevat paljon ohjausta ja tukea koulutukseen. Koiralle pitää opettaa monia asioita ja järkevällä etenemisellä. Kaikkea ei voi heti saada, joten koulutettavia asioita on jaksotettava. Nuorta koiraa ei voi kuormittaa hurjalla treenaamisella, vaan pitää ottaa järki käteen ja suunnitella harjoittelu pitkäjänteisesti. Koirakin tarvitsee lepoa, siinä missä ihminenkin. 

Jokainen ihminen on yksilö ja niin ovat koiratkin. Kaikille koirille ei sovi sama koulutusmalli, vaan pitää olla osaamista kouluttaa koiraa yksilöllisesti. 

Jos mietitään vaikka jäljestämisen koulutusta, niin joku koira on ahne ja helppo kouluttaa alkeet ruualla. Mitäs sitten, jos koira ei olekaan ahne? Tai entä jos koiraa ei kiinnosta namit, eikä leikki? Onko tuomio selvä, että tätä koiraa ei voi kouluttaa jäljestämiseen? Vai onko vaihtoehtona pakottaa koira syömään? Miksi koira ei syö? Viretila? Pulska koira, jolla ei ole nälkä vai eikö se muuten vaan ole niin ahne, että namit kiinnostaisivat? 

Syitä voi olla monia ja ratkaisukin voi olla helppo tai vähemmän helppo.

Voiko eri koulutusmalleja sotkea? Voi olla jopa järkevääkin sotkea tietyissä koulutuksen vaiheissa.

Tämän vuoksi olen laittanut tarjolle useampia etäkoulutusryhmiä, jotta jokainen saisi apuja. Kaikkialla ei ole kokeneita ohjaajia, jotka osaisivat neuvoa. 

Pelastuskoirasta tulisi saada vahva ja luotettava työkaveri, mutta niin myös ohjaajastakin!

Jos kiinnostuit etäkoulutuksista niin täältä löydät vaihtoehtoja:

https://holvi.com/shop/TmiJalkiKateen/section/etakoulutuspaketit/

Treenien iloa, toivottaa Maarit, Noki ja Konna

Kommentit

Suositut tekstit