Jäljestämisen koulutus
Pohjatyö on se tärkein työ ja siinä on jo usein menty niin sanotusti metsään ja pahasti.. Jokainen koira tulisi huomioida yksilönä, kun lähdemme miettimään kuinka jäljestäminen opetetaan.
Tapoja on monia, mutta valinta perustuu täysin siihen millainen koira on kyseessä. Esimerkiksi hyvin vilkkaalle koiralle en lähtisi tekemään päämäärähakuisuutta metsässä liinalla tukien. Myöhemmässä vaiheessa on todella hankala rakentaa tällaiselle koiralle keskittymistä ja tarkkuutta. Mikäli koira ei ole ahne tai ylipäänsä se ei kiinnostu mistään, niin silloin päämäärä voisi olla oikea vaihtoehto.
Itse aloitan oppilaan kanssa hyvin usein jäljen opettamisen testaamalla koiran luontaista kykyä jäljestämiseen ja sen perusteella sitten ohjaajan kanssa mietimme vaihtoehtoja etenemiseen koulutuksessa. Valittua tapaa joudutaan yleensä muuttamaan koulutuksen edetessä ja joskus voi olla jopa hyvä sotkeakin eri tapoja keskenään.
Jos ajattelen pelastuskoiran kouluttamista jäljelle, niin haluan sen olevan omasta halustaan aktiivinen jälkeä kohtaan ja haluan sen taistelevan jäljestä. Samaan aikaan kuitenkin koiralla tulee olla keskittymistä ja tarkkuutta suorittaa jäljestäminen. Haluan koiran olevan rento työskentelyssään ja näin ollen pyrin itse olemaan mahdollisimman neutraali ohjatessani koiraa. Yleensä vain kehun koiraa.
Mielestäni olen päässyt tavoitteeseen tässä vaiheessa koulutusta Nokin kanssa.
Nokin jäljestäminen 15 viikon iässä
Jossain vaiheessa on alettava myöskin vaatimaan koiralta enemmän, esimerkiksi tarkkuutta. Tällöin koiralla tulisi olla nälkä ja makupalojen olisi oltava jotain ihan superia! Miksi?
Siksi, että kun vaadin siltä jotain, niin toteuttaessaan haluamani, se saa ihan extra palkinnon. Näin koira vahvistuu haluttuun asiaan.
Ohjaajilla on usein kamala tarve puuttua koko ajan koiran työskentelyyn joko käskyttämällä tai liinasta puuttumalla. Itse en käytä enää käskyttämistä, vaan annan koiran opiskella itse. Tarpeeksi kun ohjaajat puuttuvat koiran toimintaan, niin koira ei ongelmatilanteissa osaa/halua ratkaista asiaa itse, vaan tulevat kysymään ohjaajalta apua. Käskyttäminen vain turhaan paineistaa koiraa.
Eteeni ei ole vielä tullut yhtäkään koiraa, jota ei olisi saatu jäljestämään. Ehkä hankalin ja eniten päänvaivaa aiheuttanut koira on ollut basenji, joka sekin saatiin jäljestämään ja ilmaisemaan esineet 😅
Pyrin siis hyvinkin pitkälti kouluttamaan jäljestämisen positiivisen kautta ja mahdollisimman rentona tapahtumana. Joskus voi olla, että jotain koiraa joutuu liinasta vaatimaan keskittymiseen, mutta se ei tarkoita sitä, että koiraa pahoinpideltäisiin tai kohdeltaisiin kaltoin. Aina pitää myös haluttu käytös vahvistaa kehulla ja mahdollisesti jopa silittämällä rauhallisesti koiraa kesken jäljestämisen.
Katsokaa siis hieman kouluttajan taustaa niihin lajeihin, mihin itse olette tähtäämässä, näin saatte todennäköisesti sitä mihin tähtäätte, sikäli mikäli kouluttajalla on oman/omien koirien kanssa kokeista tuloksia kyseessä olevasta lajista.
Värkkäsin myöskin 209 sivuisen oppaan jäljestämisen alkeisiin ja etäkurssin.
Etänä pystyy opiskelemaan ihan täysin, mutta se vaatii aina videoiden kuvaamista minulle, jotta näen miten koira ja ohjaaja toimivat ja sen perusteella sitten jatko-ohjeiden antaminen on mahdollista 😊
Käy tsekkaamassa ja shoppailemassa, mikäli kiinnostuit jäljestämisen pohjatyön rakentamisesta minun ajatusmaailmaan pohjautuen.
Kurssi alkaa 1.8.2023 ja kestää 8 viikkoa. Mukaan mahtuu 10 koiraa. Nyt on hyvä hetki viimeistään rakentaa jäljestämisen pohjat ennen talvea 😅
Etäkoulutus jäljestämisen alkeisiin
Jäljestämisen etäkoulutus kokeneemmille
Jäljen alkeet koulutusopas (sis.20 videokonsultaatiota)
Kommentit
Lähetä kommentti