Esineiden etsintä

 Mitä tarkoittaa esineiden etsintä? 

Opetetaan koira etsimään esineitä, eli käytännössä kaikkea ihmiselle ”haisevaa”  tai ympäristön hajuista poikkeavaa asiaa. 



Tämä on tärkeä asia osata esimerkiksi pelastuskoiralle. Jos ajatellaan vaikka kadonneen henkilön etsintää, saamme etsinnän johdosta alueen joka meidän tulee etsiä. Koiranohjaaja laatii etsintäsuunnitelman ja alue etsitään sen mukaisesti. Etsintätyössä ohjaaja katsoo vain koiraansa. Apuohjaaja huolehtii suunnistamisesta ja radioliikenteestä. Kun koira sitten reagoi johonkin, on ohjaajan tehtävä tarkastaa mihin koira reagoi. Ainahan ei todellakaan käy niin hyvin, että itse etsittävä olisi juuri kyseisellä alueella. Voi olla, että kadonneelta on tippunut jokin esine, vaikka lakki, jonka koira haistaa, mutta ei osaa ilmaista sitä ohjaajalle tai ohjaaja ei osaa lukea koiransa asiaa. Tämä löytö todellisuudessa voisi olla ratkaiseva asia kadonneen löytämiseksi. Tältä löydetyltä esineeltä voisimme nostaa jäljen, joka veisi meidät etsittävän luo. 

Muutoinkin tämä on tukevaa toimintaa pelastuskoirakolle. Esineiden etsinnällä on myös tehtävä etsintäsuunnitelma, huomioitava keliolosuhteet etsintää aloitettaessa ja millaiset olosuhteet ovat olleet katoamisen aikana. Onko aluetta etsitty? Miten ja milloin viimeksi? 

Itseäni tukee usein etsinnöillä ajatus, että jos Konna bongaa purukumin ryteiköstä, niin kyllä se ihmisenkin haistaa ja näin ollen voin itse olla rennompi ja luottavaisempi etsinnällä.



Tämä siis vain esimerkkinä, miksi pelastuskoiran tulisi olla hyvin koulutettu myös esineiden etsintään.

Konnan kanssa olemme etsineet paljon esineitä. Tälläkin viikolla on tullut kaksi pyyntöä etsimään puhelimia.

Etsittyjä ja löydettyjä esineitä on useita, mm. Puhelimia, Bluetooth korvanappi, lapsen sormus, kiväärin lukko, avaimia ja drone. 

Nyt kun Konna täyttää jo 9 vuotta, olisi hyvä saada esineiden etsintään paneutuneita koirakoita. Konna alkaa kohta siirtymään eläkeläisen virkaan ja näin ollen siitä ei enää apua ole näissä asioissa. 

Ottakaahan rohkeasti yhteyttä, jos asia kiinnostaa! 

(maarit.rokkis@outlook.com tai WU p. 0451107912) 

Pelkkään esineiden etsintään ei vaadita minkäänlaisia kokeita ja silti sinulla voi olla loistava yksilö suorittamaan tehtävää. 


Kommentit

Suositut tekstit