Johtaminen ja resurssien hyödyntäminen etsintätehtävällä


Mitkä asiat vaikuttavat etsinnän onnistumiseen?

Olen ollut kauan mukana VaPePa:ssa, pelastuskoirien riveissä. Olen toiminut kolmen eri koiran ohjaajana, ryhmänjohtajana ja apuohjaajana. 

Kilometrejä maastossa on kertynyt paljon. 

Vuosien saatossa on tullut onnistumisia ja epäonnistumisia, on löytynyt kadonneita ja jäänyt löytymättä.

Tänä päivänä motivaationi on laskenut etsinnälle lähtemiseen. Miksi? Koska kilometrikorvauksia ei makseta, jos kadonnut löytyy, ennen kuin kerkeät johtopaikalle ja siksi, koska johtaminen ja resurssien käyttäminen ei useinkaan ole laadukasta ja järkevää. 


Johtaminen on aina kaiken a ja o. Hyvin johdettu tilanne on ehdoton edellytys mahdollisuuteen onnistua, oli sitten kyse viranomaisten operaatioista, työn johtamisesta tehtaalla tai kadonneen henkilön etsintätehtävässä.

Johtajan täytyy ymmärtää resurssit ja kuinka niitä käytetään oikein. Jokaisella resurssilla on oma erikoisosaaminen, jonka hyödyntämisestä johtajan on ymmärrettävä ja tiedettävä, että kuinka saa parhaan mahdollisen hyödyn irti. 

Jos johtaja ei ymmärrä, niin lähdetään jo heti alkutekijöissä väärään suuntaan ja virhe vain kertaantuu koko ajan. 

Olen itse oppinut omassa työssäni, että tilanteet ovat johdettuja. Liikenneonnettomuus tehtävällä on selkeät sävelet mitä kukakin tekee ja jos ei ole tehtävää, niin sitten odotetaan autossa, kunnes tehtävä saadaan. Matkalla kohteeseen määritetään jo ensihoidon kenttäjohtajan toimesta tilannejohtaja paikan päälle ja kerrotaan hänelle käytössä olevat resurssit. Tilannejohtaja taas määrittää tehtävät resursseille, eli meille ensihoidon yksiköille. Näin homma on selvää ja organisoitua.

Tätä hyvin organisoitua toimintaa toivoisin myös etsintätehtäville. 


Otetaan esimerkkinä kadonneen henkilön maastoetsintä. Paikalle hälytetään jalkapartioita, koiria, autopartioita ja lentäjät.

Tyypillinen tilanne on se, että kun koirat kerkeävät paikalle, niin maastossa on jo jalkapartioita ja autopartioita. Koirat lähtevät sitä mukaan kun pääsevät paikalle. 


Mikä meni pieleen? 

Koirat, joilla on miljoona kertaa parempi hajuaisti lähtevät vasta sitten, kun alueita on jo laajalti sotkettu ihmisten toimesta. 

Jos ajatellaan, että tienvarrelta on löytynyt esimerkiksi kadonneelle kuulunutta omaisuutta ja tarkka löytöpaikka on tiedossa, niin miksi se paikka pitää sotkea ihmisillä, jolloin koiralta viedään onnistumisen mahdollisuus? Tämä voi aiheuttaa tuntien viivästyksen, jopa sen, että kadonnutta ei löydetä vuorokausiin ja kadonnut henkilö kuolee tämän seurauksena. 

Koiran käyttäminen ja sen käytön mahdollisuuksien tunteminen on hyvin heikkoa yleisellä tasolla. 


Koira kykenee ajamaan jopa vuorokausia vanhoja jälkiä, olosuhteiden ollessa hyvät, koiran ominaisuuksien ja koulutuksen ollessa laadukasta. Koiran nenää ei voita ihminen. 


Jos johtaja ei itse tunne koiran käytön mahdollisuuksia ja hyötyjä, niin pitäisi kyetä nöyrtymään sen verran, että kysyy näkemystä ja apua asiaan ihmiseltä joka taitaa asian. 

Usein tuntuu vain siltä, että äkkiä isolla laumalla vaan metsään ja saadaan määrällisesti ihmisiä paljon liikkeelle. Jos asiaa ajateltaisiin hieman eri tavalla, niin etsinnästä tulisi määrätietoisesti ja selkeästi johdettu tehtävä, jossa olisi edellytykset kadonneen nopeaan löytymiseen ja näin ollen mahdollisesti olisi pelastettu ihmishenki. 


Jos vielä ajatellaan hälyttämisen järkevöintiä, niin suosisin itse sellaista mallia jossa koirapartiot ja lentävät hälytettäisiin mallilla ”ensimmäinen aalto” ja annettaisiin koirille työrauha ensimmäisiksi tunneiksi. Jos tämä ei tuottaisi tulosta, niin sitten hälytettäisiin ”toinen aalto”, johon kuuluisi jalkapartiot ym. resurssit.


Etsintähän ei ole tapahtuma, jossa kilpaillaan, vaan etsintä on ihmisen auttamisen tehtävä ja mahdollisesti myös henkeä pelastava tehtävä. 


Olen edelleen sitä mieltä, että ei se määrä vaan se laatu.

Olisi hienoa saada hieman asenteita korjattua/muutettua ja saada ihmisiä ajattelemaan asioita eri kantilta. Ainoastaan kehittämällä toimintaa, voimme parantaa lopputulosta ja yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa. 

Kommentit

Suositut tekstit