Esineilmaisu haukkumalla, miksi?


Tässä postauksessa kerron koiran työskentelystä näkymättömissä. Sain idean aiheen käsittelyyn kuultuani useammalta harrastajalta heidän haluavan opettaa esineilmaisun haukkumalla. 

Pelastuskoiraharrastajien keskuudessa on nyt selkeästi vallalla jokin buumi saada koira ilmaisemaan esineet haukkumalla. Yleisimmin perusteluiksi on kerrottu koiran työskentely ohjaajan näkymättömissä. Muuten tämä perustelu olisi ihan pätevä, mutta pelastuskoiran tulee työskennellä ohjaajan näkyvillä. 

Minulle muodostuu väistämättä kuva ajokoirasta, joka lasketaan alueelle etsimään jänistä: Ohjaaja käy odottelemaan nuotiolle, jotta milloin haukku alkaa raikua koiran ajaessa jänistä ampumaetäisyydelle. Ei, pelastuskoiran kanssa ei toimita näin! Mielestäni esineilmaisun tavalla ei ole väliä - seisokoon koira vaikka päällään, mutta sillä on väliä, että onko koira työskentelemässä ohjaajan näkyvissä vai ei.

Ollessamme koiran kanssa todellisella etsinnällä, koira on meille apuväline. Jos ohjaaja osaa käyttää apuvälineitä oikein, eli lukea koiraa ja tulkita sen eleitä ja olemusta, saamme etsimältämme alueelta arvokasta tietoa. On täysin virheellistä ajattelua, että menemme vain hakemaan löydön. Koira saattaa tehdä hyvinkin pieniä reagointeja, jotka jäävät ohjaajalta huomaamatta, jos koiraa ei näe koko ajan. Nämä arvokkaat pienet tiedon palaset saattaisivat olla avain kadonneen löytymiseen, jos ohjaaja osaa lukea koiran eleillään kertomia merkkejä ihmisen hajusta. 

Ilmavainulla tehty pieni, hellävarainen kuonon nostaminen saattaa kertoa ihmisen hajun tulevan jostain suunnasta. Haju saattaa olla niin mieto, että koira ei vielä lähde suorittamaan paikannusta. Tämä arvokas tieto koiran merkkauksesta jää huomioimatta, ellei ohjaaja näe koiraansa. Koiran etsintäalueella tekemät pienet, lähes huomaamattomat signaalit ja merkkaukset saattavat olla kokonaisuuden kannalta ratkaisevaa tietoa. Kun etsinnän johto laittaa nämä merkkaukset kartalle ja käyttää hieman järkeä niiden tulkinnassa tuulensuunnat huomioiden, saattavat ne näyttää selkeästi alueen, mistä haju koiran kuonoon tulee ja mistä kannattaisi etsiä tarkemmin.

Suomessa oleva pelastuskoiramateriaali on ominaisuuksiltaan melko heikkoa. Meillä on vain kourallinen koiria, jotka kykenisivät selviytymään yksin, ilman ohjaajan tukea vaikkapa kilometrin mittaisesta jäljestä tai tuulen kuljettaman hajun alkuperän paikantamisesta ohjaajan ollessa satojen metrien päässä. Konnakaan ei tähän kykenisi, vaikka sille on rakennettu itsevarmuutta ja taistelutahtoa kuin Iisakinkirkkoa. Kepu puolestaan olisi pystynyt ja sen vuoksi se työskenteli aina kytkettynä.

Tämä näkymättömissä työskentely ei vain käy järkeen! Miten ohjaaja voi tietää koiransa tekemisistä näkemättä koiraa? Entä jos koira löytää jäljen, mutta hylkää sen koska ohjaaja ei kulje mukana? Tai entä jos ohjaaja kutsuukin koiransa luokseen? Jälleen koira saadaan hylkäämään sen mahdollisesti löytämä jälki. Mahdollisesti löytämä siksi, että emmehän tiedä mitä koira puuhaa, kun emme näe sen työskentelyä. Se voi ihan hyvin kieriä jossain eläimen raadossa tai syödä jotain shaissea tai jäljestää peuraa tai jänistä. Tai jäljestää kadonnutta ihmistä! Mutta kun emme voi tietää, koska emme näe koiraa. Kaikki koirat, joiden jäljestäminen keskeytetään, eivät lähde näyttämään jälkeä enää uudelleen.

Mitä jos koira ohjaajalta pimennossa työskenneltyään käykin pahoin kylmettyneen, kirsuun oudolta haisevan ihmisen luona, mutta ei ilmaisekaan löytöä millään tavalla? Puolen tunnin tai tunnin päästä tämä henkilö on kuollut. Selkäpiitä karmiva ajatus, että ohjaaja ei ole nähnyt koiransa reagointia ja paikannusta, koska on luottanut koiran ilmaisuun. Kuinka monen ohjaajan omatunto kestää tämän? Käsi ylös, kuinka moni voi elää tämän asian kanssa? Tässä esimerkissä koira on tehnyt työnsä, ohjaaja ei.

Ikinä, koskaan ei pidä luottaa siihen, että koira ilmaisee aina löydön sille opetetulla tavalla! Opetettu ilmaisutapa ei todellakaan ole 100% varma. Asiaan liittyy monia eri seikkoja, joita emme pääse koskaan harjoituksissa tekemään, mutta jotka pitää huomioida todellisella etsinnällä. Tästä aiheesta tulen pitämään luennon. Alla olevan linkin kautta pääset verkkokauppaan ostamaan paikkasi luennolle. Ole nopea, ettet jää ilman paikkaa!


https://holvi.com/shop/TmiJalkiKateen/product/1152113601b365aa41a3da78fd053a6b/




Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit