Pennun hankinta-ajatuksia


Koiran hankinta on varmasti monissa perheissä puheenaiheena vallankin nyt, kun on aikaa. Moni on etätöissä ja läsnäolo koiran kanssa olisi nyt mahdollista. Ennen päätöstä hankkia koira, kannattaa miettiä muutamaa asiaa hyvin huolellisesti. 

Mihin tarkoitukseen olet koiraa hankkimassa? Tuleeko siitä seura-, harrastus- vai työkoira? Sisällä viihtyvä vai ulkokoira? Haluatko ison vai pienen koiran? Millaisen karvan sillä haluat olevan? 

Oletko hankkimassa koiraa, koska lapset haluavat? Oletko valmis myös itse kantamaan vastuun, jos lapset eivät hoidakaan koiraa niin kuin on sovittu? Oletko itse mukavuudenhaluinen ja viihdyt sohvalla vai oletko aktiivinen ulkona liikkuja? Oletko valmis heräämään aamuisin aikaisemmin, jotta ehdit ulkoiluttaa koiran? Osaatko olla johdonmukainen ja mustavalkoinen? Löytyykö sinusta tarpeen tullen näyttelijän vikaa? 

Jos aiot ottaa ulkokoiran/tarhakoiran, mieti tuleeko naapurisopu kärsimään myöhemmin, jos koira haukkuu paljon? Tai jos koira omaa laumanvartijan ominaisuuksia, onko se sopiva koira esimerkiksi ensimmäiseksi koiraksi lapsiperheeseen kerrostaloon? 

Koiran tarkoitus perheessä määrittää jo paljon asioita koiran valinnassa. Jos olet sohvalla viihtyvä, älä hanki koiraa, joka on aktiivinen ja vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Kääntyisin silloin seurakoirien puoleen; joku pieni rotu, joka ei niinkään välitä ulkoilusta. Jos haikailet harrastuskoiraa ja olet itse aktiivinen liikkuja, valitse joku keskikokoinen rotu, jota on luonteenkuvauksen perusteella helppo kouluttaa. Huomioi tämä vallankin silloin, jos olet hankkimassa ensimmäistä koiraa. 

Jos kuitenkin haluat hankkia ensimmäiseksi koiraksesi vaikka esimerkiksi käyttölinjaisen saksanpaimenkoiran, niin hanki jo etukäteen itsellesi tukiverkostoa tai selvitä alueellasi toimivia yhdistyksiä tai koirakouluja, jotka auttavat pennun kanssa pääsemään koulutuksessa alkuun. (Huom! Saksanpaimenkoira oli vain esimerkki siitä, että saatat saada isosta työkoiraksi jalostetusta nelijalkaisesta täynnä omaa tahtoa olevan ystävän 😅 ). Näin ei aina käy, jotkut toimivat kuin ajatus, mutta varaudu asiaan kuitenkin. 

Jos taas lapset haluavat koiraa, niin kääntyisin silloin myös pienen koiran valintaan. Lapsille ei voi antaa vastuulleen isoa koiraa, jos ajatellaan vaikka ulkoilutusta. 

Koiria löytyy rodun ominaisuuksien mukaan vaikka ja kuinka paljon. Perehdy eri rotujen ominaisuuksiin ja siihen mihin ne on jalostettu. Perehdy rodun mahdollisiin perinnöllisiin sairauksiin. Etsi kasvattajia ja kysele heiltä rodusta. Mahdollisesti voit sopia kasvattajan kanssa vaikka meneväsi paikan päälle tutustumaan rotuun. Kasvattajat kertovat mielellään kasvattamastaan rodusta. Kerro kasvattajalle rehellisesti, millaiseen tarkoitukseen koira olisi tulossa, millaisessa ympäristössä koira saisi elää ja millaiset omistajat se saisi. Ota yhteyttä useampiin eri kasvattajiin, jotta saat mahdollisimman monipuolisesti tietoa.

Mieti jo valmiiksi, kuinka aiot opettaa koiraa? Oletko valmis hakeutumaan koirakouluun? Huomioi, että myös pienille koirille on hyvä opettaa asioita, jotta saat kasvatettua hienosti käyttäytyvän koiran. Isoja koiria on ehdottomasti opetettava käyttäytymään oikealla tavalla. Ei ole kivaa, kun 40kg vetää jäätiköllä hihnan päässä, omistajan harjoitellessa pehmeää mahalaskua maantasolle.

Kun itse olen hankkinut koiria, niin mukaan saa kyllä kasvattajilta kirjallista materiaalia, mutta ”kädestä pitäen” näytettyä oppia en ole saanut. Mietin usein, kuinka hyvä asia olisi saattaa pentu ihmisen matkaan, jolla on edes jonkinlaisia työkaluja pakissaan pennun kanssa elämisen aloitteluun. 

Kokeilimme Kennel Zesiron kanssa uudenlaista lähestymistapaa pennun luovutuksessa. Olin mukana kouluttajan roolissa, kun uudet omistajat tulivat hakemaan pentujaan. Katsoimme yhdessä, kuinka opettaminen tapahtuu ja miten pentua aletaan vahvistamaan haluttuun käytökseen ja kuinka ei-haluttua käytöstä saadaan opetettua pois. Yksinkertaisia ja helppoja harjoitteita. Mukana oli myös perheiden lapsia, jotka tarttuivat innoissaan heti tuumasta toimeen.

Näin kouluttajan hommaa tekevänä näen usein koiria, joiden koulutus olisi pitänyt aloittaa jo heti pennun saavuttua uuteen kotiin. Monelta isolta ongelmalta vältyttäisiin, jos koulutus aloitettaisiin jo heti 7 viikon iässä. Koulutushan tapahtuu ruualla ja leikin varjolla, mutta myös koiran haluaman asian eväämisellä ennen kuin koira tarjoaa itsenäisesti haluttua käytösmallia.

Kasvattajat voisivat pohtia, olisiko mahdollista laittaa vaatimukseksi pennun ostajalle, että omistajan on osallistuttava pennun kanssa esimerkiksi pentukurssille. Tai voisiko kasvattaja tarjota omistajan työkalupakkiin, vaikka yhden koulutuskerran/pentu kasvattajan valitsemalle kouluttajalle? Nykyään myös etäopetus on mahdollista ja se helpottaisi kauempana asuvienkin osallistumista koulutukseen. Pitäisikö ennen koiran hankintaa suorittaa jonkinlainen koiran omistajan ajokortti?


Kommentit

Suositut tekstit